Na cirkevnej škole neštrajkujú, podľa riaditeľa sa tým veľa nezíska

13.09.2012 Bratislava

Bratislava 13. septembra (TASR) – Jedna z mála škôl v hlavnom meste, kde si dnes žiaci zasadli do školských lavíc, je Spojená škola sv. Františka z Assisi v bratislavskej Karlovej Vsi. Neštrajkuje, lebo si myslí, že takýmto spôsobom učitelia aj tak nedosiahnu žiadny reálny výsledok. Riaditeľ a prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS) Ján Horecký navyše tvrdí, že odborári s nimi vôbec nekomunikovali.

S požiadavkou štrajkovať podľa Horeckého neprišiel ani jeden z učiteľov. Na celom Slovensku podľa jeho informácií dnes neučí päť cirkevných škôl, z toho štyri katolícke a jedna evanjelická. Za ZKŠS dal na webovú stránku len vyhlásenie, v ktorom pripomenul, prečo štrajk neuznáva. "Ale tých, čo štrajkujú, nemoralizujeme, je to ich rozhodnutie," povedal pre TASR.

Aj keď na jednej strane pedagógov chápe, na druhej si myslí, že štrajkom nič reálne nedosiahnu. "Len pozornosť médií a to, že sa začne o veciach hovoriť viac. Ale je to karta, ktorá má na druhej strane naše deti. A tou hrať nebudeme. Iný silný efekt nevidím," konštatuje.

Horecký tvrdí, že do štrajku sa nezapojili aj kvôli odborárom. Tí s nimi dosiaľ nekomunikovali. "Ak sa vyjadrili k cirkevnému školstvu, tak v máji, kedy chceli, aby boli normatívne financovaní len žiaci na štátnych školách. Aby štát ani centom neprispieval napríklad na cirkevné školy a takto chceli ušetriť," vysvetľuje s tým, že trestať ich za to ale teraz nechce. "Ako sa ale môžeme spojiť s niekým bez akejkoľvek debaty a len tak prijať jeho podmienky, keď nás len tak škrtne kvôli úsporám?" pýta sa.

Riaditeľ dodáva, že je na štrajk aj na jeho oveľa dobrodružnejšie prejavy pripravený, ale len vtedy, ak to bude posledná možnosť, ako školy zachrániť. Najprv mu podľa neho malo predchádzať pripomienkovanie zákonov, stretávanie sa s predstaviteľmi štátu či komunikácia s občanmi. "Aby sme mali na výber. Nech nám povedia, na čo máme peniaze, nie na čo ich nemáme," tvrdí. Odísť od detí a tak vysvetľovať, že si učitelia zaslúžia vyšší plat, podľa neho nie je riešenie. "My sme tu kvôli žiakom a nie opačne," dodáva.
 

Vyberte región